Szynka z sarny duszona w domowej kiszonej kapuście - to proste, pyszne, klasyczne, staropolskie danie jednogarnkowe. Szynka z sarny zalicza się do mięs wyjątkowo chudych. Przygotowana w ten sposób zachowała kruchość i soczystość.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
szynka z sarny z kością około1,6 - 1,8 kg
300 g surowego wędzonego boczku
słoik 2 litrowy kiszonej kapusty ( u mnie domowa)
garść Suski sechlońskiej
garść suszonych leśnych grzybów
łyżeczka roztartego w dłoni estragonu
łyżeczka roztartego w dłoni tymianku
Sos Worcester łyżka
2 -3 liście laurowe
3 - 4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
2 średnie cebule pokrojone w plastry
Szynka z sarny duszona w kiszonej kapuście z suską sechlońską i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym żeliwnym garnku wytapiam boczek.
Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na wytopionym boczku. Posypuję przyprawami.
2.Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone grzyby, sos Worcester i śliwki. Krótko smażę.
3.Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i wszystko mieszam.
4.Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką.
Potrawę duszę na minimalnym ogniu około 2 -3 godziny.
Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.
Komentarze