Szynka z sarny duszona w kiszonej kapuście z Suską sechlońską i suszonymi grzybami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szynka z sarny duszona w domowej kiszonej kapuście - to proste, pyszne, klasyczne, staropolskie danie jednogarnkowe. Szynka z sarny zalicza się do mięs wyjątkowo chudych. Przygotowana w ten sposób zachowała kruchość i soczystość.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka z sarny z kością około1,6 - 1,8 kg
    300 g surowego wędzonego boczku
    słoik 2 litrowy kiszonej kapusty ( u mnie domowa)
    garść Suski sechlońskiej
    garść suszonych leśnych grzybów
    łyżeczka roztartego w dłoni estragonu
    łyżeczka roztartego w dłoni tymianku
    Sos Worcester łyżka
    2 -3 liście laurowe
    3 - 4 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    2 średnie cebule pokrojone w plastry
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Udziec

Szynka z sarny duszona w kiszonej kapuście z suską sechlońską i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. W dużym żeliwnym garnku wytapiam boczek.
    Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na wytopionym boczku. Posypuję przyprawami.
  • szynka 2. Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone grzyby, sos Worcester i śliwki. Krótko smażę.
  • szynka 3. Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i wszystko mieszam.
  • szynka 4. Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką.
    Potrawę duszę na minimalnym ogniu około 2 -3 godziny.
    Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować