Łopatka z sarny duszona w kiszonej kapuście z suską sechlońską ,suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym żeliwnym garnku wytapiam boczek.
Umyte i osuszone mięso obsmażam ze wszystkich stron na wytopionym boczku. Posypuję przyprawami.
Do obsmażonego mięsa dodaję plastry cebuli, pokruszone grzyby, sos Worcester i śliwki. Krótko smażę.
Następnie mięso wyjmuję na talerz. Do garnka przekładam lekko odciśniętą z nadmiaru soku kapustę, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i wszystko mieszam.
Do tak przygotowanej kapusty przekładam szynkę, otulam kapustą i przykrywam przykrywką.
Potrawę duszę na minimalnym ogniu około 2 godziny. Następnie dodaję kaszę pęczak i duszę jeszcze około 1 godziny. Po dodaniu kaszy należy sprawdzać czy w garnku jest wystarczająca ilość płynu, ponieważ kasza chłonie płyn i pęcznieje. Jeśli jest za mało należy dolać bulionu lub wody.
Potrawa jest gotowa do spożycia gdy mięso odchodzi od kości.
Komentarze