Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu

5 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Szynka z jelenia to bardzo smaczne mięso, ale podczas jego przygotowania należy uważać, żeby go nie przesuszyć. My uwielbiamy lekko różowe w środku, wtedy jest pełne smaku, bardzo delikatne i soczyste. Tak przygotowane mięso jest idealne na obiad, a po wystudzeniu jest pyszną i wykwintną domową wędliną.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg szynki lub udźca z jelenia, oczyszczonej z błon
    pieprz kolorowy
    chili
    estragon
    ziele angielskie
    imbir
    słodka i ostra papryka
    czosnek granulowany
    suszona cebula

    około 2 litry gęsiego smalcu
    sól
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka z jelenia konfitowana w gęsim smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mieszczanką przypraw (bez soli) dokładnie nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki.
    Mięso nacieramy solą.

    W żeliwnym garnku rozgrzewamy smalec. W gorący tłuszcz ostrożnie wkładamy mięso, żeby białko się ścięło i wszystkie soki zostały w środku. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, tak by tłuszcz tylko mrugał. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączamy ogień. Mięso zostawiamy w tłuszczu, żeby spokojnie zastygło.

    Tak jak pisałam mięso jest pyszne na gorąco, podane jako danie główne z ulubionymi dodatkami, a po wystudzeniu jest wykwintną wędliną na kanapki.

Porady

Dzikie mięso przed obróbką powinno być odpowiednio sezonowane i przemrożone, ale kupując je bezpośrednio w sklepie zazwyczaj jest już gotowe do obróbki. Jeśli lubimy dobrze wysmażone/wypieczone mięso możemy wydłużyć czas duszenia. Tradycyjne konfitowanie polega na powolnym duszeniu w tłuszczu, przez kilka godzin. Tak też możecie zrobić szynkę z jelenia, ale mnie tak jak pisałam zależało, by mięso było średnio wypieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować