Piankowy sernik na gęsim smalcu

4.33 (3 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wyjątkowe połączenie deseru z tłuszczem zwierzęcym, które daje genialny efekt. Autorem przepisu jest Daniel Twardo, szef kuchni Pałacu Mortęgi na Mazurach. Ten sernik otrzymał główną nagrodę podczas V Festiwalu Gęsiny.

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia (osobista rekomendacja autora przepisu to SDM Wieluń);
    150 ml mleka;
    60 g smalcu z gęsi;
    4 jajka;
    80 g cukru;
    70 g mąki pszennej tortowej;
    1 łyżka mąki ziemniaczanej;
    sok z połowy cytryny;
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Piankowy sernik na gęsim smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszym krokiem musi być odpowiednio wczesne wyjęcie składników z lodówki, by wszystkie miały temperaturę pokojową.

    Dopiero wtedy serek wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dolewamy mleko i mieszamy dalej do uzyskania jednolitej faktury. Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, można serek i mleko włożyć na chwilę do garnka na delikatnym ogniu – masa ma być ciepława, nie gorąca.

    Do uzyskanej masy dodajemy roztopiony gęsi smalec i znów ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Następnie wbijamy jedno żółtko i mieszamy, później kolejne i tak cztery razy, za każdym razem mieszając. Białka można na ten czas odłożyć do lodówki.

    Po ostatnim żółtku czas na dodanie przesianej mąki pszennej i łyżki mąki ziemniaczanej – je również należy wmieszać w powstające ciasto. Ostatnie kroki to przesianie masy przez sitko, by nie powstały grudki, dodanie soku z cytryny i ostatnie wymieszanie całości.

    Lekko schłodzone białka ubijamy mikserem, dodając do nich 80 g cukru. Co ważne, cukier sypiemy stopniowo, nie wszystko naraz. Efektem ma być sztywna pianka, którą przekładamy do masy serowej i jeszcze raz mieszamy.

    Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno oraz boki, z kołnierzem wysokości ok. 5 cm. Masę wlewamy do tortownicy. Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę wkładamy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

    Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut. Potem wyciągamy go, wylewamy wodę i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy, zostawiamy do ostygnięcia.

    Minimalnie opadnie, to normalne. I tak pozostanie jednak wysoki, niezwykle puszysty i piankowy. Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

Porady

Sernik można oczywiście przygotować w wariancie z rodzynkami, wtedy dodajemy je na ostatnim etapie przygotowania masy. Do dekoracji doskonale sprawdzą się mięta oraz świeże owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować