kiełbasa z jelenia

  • wyświetlono: 1181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Mięso, podobnie jak w przypadku kiełbasy z dzika, przyprawiam tylko solą, pieprzem, jałowcem i czosnkiem.

  • 10 porcje
  • 360min
  • Trudny

Składniki

7 kg przemrożonego mięsa z jelenia (szynka, kark, łopatka, okrawki)
3 kg świeżego boczku
15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
mała główka polskiego czosnku (ok. 20 g)
roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
świeżo zmielony pieprz 20 g
płaska łyżka cukru
12 - 15 m jelit kiełbasianych
około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy

Sposób przygotowania przepisu:

kiełbasa z jelenia

  • 1. Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, jałowiec, cukier i roztarty czosnek (tak robiła moja babcia i mama - rozcieram na desce szerokim nożem z odrobiną soli). Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.

Porady

W ten sposób można zrobić kiełbasę z wołowiny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kiełbasadziczyznajelenina

Komentarze

Podobne przepisy

kiełbasa

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Faszerowana biała kiełbasa

Na stole Świątecznym musi pojawić...

Plastry białej kiełbasy w cieście francuskim

Dodane przez: bienpyt

Plastry białej kiełbasy w cieście francuskim

Idealna przekąska do białego barszczu...

Rollsy z tortilli z farszem szpinakowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rollsy z tortilli z farszem szpinakowym

Moja propozycja szybkiej w przygotowaniu,...

szasz

Dodane przez: Habibi Chi

Szaszłyki z ciasta francuskiego

Bardzo efektowny i smaczny sposób...

sledzie z imbirem

Dodane przez: izaa_a

śledzie z imbirem

śledzie z tego przepisu są przepyszne,...

Galareta z żołądków drobiowych

Dodane przez: JoannaG

Galareta z żołądków drobiowych

Musiałam na własne oczy i język...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE