Nie wiele z nią roboty, zwłaszcza jeśli gotujemy rosół i mamy go na tyle, by odlać odrobinę i przetrzymać w lodówce lub zamrażalniku (w zależności od tego kiedy go użyjemy).
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na jeden większy półmisek:
16 plastrów szynki np. konserwowej
1 opakowanie serka typu śmietankowego
3 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
2 jajka na twardo
600ml rosołu
4 łyżeczki żelatyny lub 7 listków uprzednio namoczonych
Sól, pieprz do smaku
Pomidory, sałata masłowa do dekoracji
Szynka z chrzanem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek, jedno jajko na twardo drobno pokrojone, chrzan oraz śmietanę łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Smarujemy każdy plaster szynki i zwijamy w rulon.
Półmisek wykładamy sałatą, układamy roladki i dekorujemy pozostałym jajkiem i pomidorem. Możemy do dekoracji użyć także innych „składników”- groszek, kukurydza czy gotowana marchewka.
Gorący rosół łączymy z żelatyną, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimny, ale płynny rosół powoli wylewamy na roladki po czym wstawiamy do lodówki, by wszystko mogło odpowiednio stężeć.
Komentarze