Szynka z chrzanem w galarecie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Roladki z szynki są niezastąpione podczas rodzinnych uroczystości. To czy będą ostre czy łagodne zależy tylko od nas i od ilości chrzanu, który dodamy do farszu.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 plastrów szynki
    3 - 4 łyżeczki chrzanu
    2 łyżeczki sera mascarpone
    wywar mięsno - warzywny
    1,5 łyżeczki żelatyny na każdą szklankę wywaru
    nać pietruszki i selera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka z chrzanem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mascarpone łączymy z chrzanem i nakładamy na plasterki szynki. Zawijamy szynkę tworząc roladki, które układamy na półmisku.
    W niewielkiej ilości wywaru rozpuszczamy żelatynę i łączymy z pozostałym wywarem. Zostawiamy do ostudzenia. Letni płyn filtrujemy i zalewamy nim szynkę z chrzanem. Dokładamy natkę.
    Szynkę w galarecie wstawiamy do lodówki.

Porady

Nie zapomnijmy o przefitrowaniu chłodnego wywaru z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. W przeciwnym razie na powierzchni stężałej galarety utworzą się plamy zastygniętego tłuszczu. W zależności od pojemności półmiska musimy przygotować odpowiednią ilość wywaru mięsno - warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Galaretka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować