Szynka z chrzanem z warzywami w galarecie

4.5 (175 ocen)

Pięknie prezentująca się zimna przekąska, idealna na świąteczny stół.

Składniki:

  • Bulion:
    1 udko z kurczaka
    1,5 l wody
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    Kawałek selera
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    Sól, pieprz, wegeta do smaku

    Nadzienie do szynki:
    Słoiczek kremu chrzanowego Smak (160g)
    Słoiczek chrzanu tartego ostrego Smak (175g)
    2 płaskie łyżeczki żelatyny

    Pozostałe składniki:
    10 plasterków szynki konserwowej
    4 łyżeczki żelatyny
    1/2 puszki groszku konserwowego

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Krem Szynki Przekąski

Szynka z chrzanem z warzywami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko i skrzydełka przepłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę przekrojoną na połowę i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości ok 1,5h. Z gorącego wywaru odlać 500ml, dodać stopniowo 4 łyżeczki żelatyny, cały czas mieszając.
  • 2. Krem chrzanowy wymieszać z chrzanem tartym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do chrzanu połączonego z kremem chrzanowym, wymieszać. Każdy plasterek szynki konserwowej posmarować nadzieniem, zwinąć w rulonik.
  • 3. Ruloniki z szynki układać w naczyniu, posypać z wierzchu marchewką z bulionu pokrojoną w drobną kostkę oraz odcedzonym groszkiem konserwowym.
  • 4. Gorącym wywarem z żelatyną zalać zwiniętą, nadzianą szynkę. Zimne włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować