Szynka z chrzanem z warzywami w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko i skrzydełka przepłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę przekrojoną na połowę i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości ok 1,5h. Z gorącego wywaru odlać 500ml, dodać stopniowo 4 łyżeczki żelatyny, cały czas mieszając.
2.Krem chrzanowy wymieszać z chrzanem tartym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do chrzanu połączonego z kremem chrzanowym, wymieszać. Każdy plasterek szynki konserwowej posmarować nadzieniem, zwinąć w rulonik.
3.Ruloniki z szynki układać w naczyniu, posypać z wierzchu marchewką z bulionu pokrojoną w drobną kostkę oraz odcedzonym groszkiem konserwowym.
4.Gorącym wywarem z żelatyną zalać zwiniętą, nadzianą szynkę. Zimne włożyć do lodówki.
Komentarze