Szynka suszona gotowana

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szynka jest bardzo delikatna w smaku i krucha.Doskonała wędlina na kanapki.

Składniki:

  • 1,5 kilograma szynki

    0,5 szklanki soli

    0,5 szklanki cukru

    3 łyżeczki soli peklowej

    4 ząbki czosnku

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    0,5 łyżeczki pieprzu

    1 łyżka majeranku

    Do gotowania:

    2 litry wody

    3 łyżki majonezu

    1 łyżka musztardy

    1 łyżka słodkiej papryki

    2 ząbki czosnku

    6 listków laurowych

    6 ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Szynka suszona gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę przekładamy do miski, nacieramy cukrem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy papryką słodką i ostrą, pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu, pozostawiamy na 5 dni. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z pończochy pończochy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, majonez i musztardę, gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania, studzimy. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Po ostudzeniu wyjmujemy szynkę z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki, przed krojeniem mocno schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować