Szynka pieczona ze szparagami i żółtym serem pod skórką sezamową

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Sezon na szparagi jeszcze trwa dlatego użyłam ich do przygotowania mięsa do obiadu, które wyszło smaczne i delikatne:)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 90 dkg surowej szynki
    5 zielonych szparagów (obranych na ¾ długości i delikatnie podgotowanych)
    70 g żółtego sera
    1 łyżeczka przyprawy do dań np. Kucharek
    1 łyżeczka gorczycy białej
    1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
    ¾ łyżeczki czosnku granulowanego
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    2 łyżeczki sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona ze szparagami i żółtym serem pod skórką sezamową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, jeśli mamy ładny kawałek to nacinamy jego środek na całej długości tak by można było go napełnić szparagami i serem żółtym pokrojonym na plastry (jeśli nie da się tego zrobić to nadkrawamy mięso, rozkładamy, układamy szparagi i plastry sera żółtego, składamy i spinamy wykałaczkami).
  • 2. Gotowe mięso wkładamy do torebki do pieczenia, posypujemy przyprawami i sezamem, zamykamy torebkę dołączonym do niej klipsem, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 90 minut (pierwsze 30 minut piekłam z włączonym termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować