Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem.

4.8 (192 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniała potrawa na obiad i nie tylko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:
    500 ml mleka
    2 jajka
    400g mąki
    2 szklanki wody mineralnej
    sól
    olej do smażenia
    FARSZ:
    2 opakowania mrożonego szpinaku
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki śmietany
    kostka rosołowa
    sól, pieprz, maga
    300g żółtego sera
    PANIERKA:
    bułka tarta
    sezam
Wystaw ocenę:

4.8 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki na złoty kolor. Odrobinę ciasta zostawiamy na obtaczanie krokietów aby mogła przykleić się panierka.
  • 2. Szpinak odmrażamy i wrzucamy na patelnię. Gotujemy do odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz magi i kostkę rosołową. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy tarty na dużych oczkach żółty ser i dokładnie mieszamy.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Obtaczamy w pozostawionej części ciasta. Każdy krokiet pokrywamy bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu i smażymy na oleju na złoty kolor.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi sezamu to może go nie używać. Do farszu można dodać również startą marchewkę i poddusić ze szpinakiem co daje dodatkowo inne walory smakowe i kolorystyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować