Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki na złoty kolor. Odrobinę ciasta zostawiamy na obtaczanie krokietów aby mogła przykleić się panierka.
2.Szpinak odmrażamy i wrzucamy na patelnię. Gotujemy do odparowania wody. Następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz magi i kostkę rosołową. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Do ostudzonego szpinaku dodajemy tarty na dużych oczkach żółty ser i dokładnie mieszamy.
3.Na każdy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Obtaczamy w pozostawionej części ciasta. Każdy krokiet pokrywamy bułką tartą wymieszaną z ziarnami sezamu i smażymy na oleju na złoty kolor.
Porady
Jeśli ktoś nie lubi sezamu to może go nie używać. Do farszu można dodać również startą marchewkę i poddusić ze szpinakiem co daje dodatkowo inne walory smakowe i kolorystyczne.
Komentarze