Wytrawne gofry śniadaniowe ze szparagami, szynka i serem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Przeważnie gofry kojarzą na się z wakacjami nad morzem, gdzie pani z budki podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki na 6 gofrów:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    50 g margaryny lub masła
    1/2 łyżeczki oleju
    6 sztuk zielonych szparagów
    4 plasterki szynki
    50 g sera gouda
    1 jajko L
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gofry Śniadanie

Wytrawne gofry śniadaniowe ze szparagami, szynka i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, mleko, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę, wszystko wymieszać za pomocą trzepaczki. Nagrzać gofrownicę do maksymalnej temperatury. Szparagi wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki, a ser żółty zetrzeć na tarce. Do ciasta dodać pokrojone szparagi, ser, szynkę i szczypior, ponownie wymieszać.
    Olejem posmarować gofrownicę. Ciasto nakładać do gorącej gofrownicy i piec aż się zrumienią (gofry są gotowe kiedy swobodnie możemy otworzyć gofrownicę). Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować