Pyszne mięso do zjedzenia na ciepło a na drugi dzień doskonale smakuje do kanapeczek. Sos dodaje mu pikanterii i sprawia, że potrawa doskonale smakuje na stół wielkanocny.
4 godz.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
papryka słodka mielona
curry
olej
4 łyżki chrzanu
4 ząbki czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz
Szynka pieczona z sosem chrzanowo - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
2.Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.
3.Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej. Smacznego
Komentarze