Szynka pieczona w miodzie i keczupie z gałązką lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję w plastry , polewam olejem , dodaję pokrojoną w plastry cebulę i pokrojony w plasterki czosnek , posypuję przyprawą do mięs , majerankiem i czubrycą ,solą i pieprzem , mięso nacieram , nakrywam , odstawiam w chłodne miejsce .
2.Następnego dnia w naczyniu do pieczenia układam układam gałązkę lubczyku , listki laurowe .
3.Do mięsa dodaję keczup i miód , mieszam , układam w przygotowanym naczyniu . Naczynie nakrywam , piekę około dwóch godzin , piekarnik wyłączam , pozostawiam na 20 minut , wyjmuję , mięso nakładam na talerz .
Porady
Co do miękkości mięsa , najlepiej po około półtorej godziny pieczenia warto sprawdzić stopień upieczenia i dopiec wedle uznania :)
Komentarze