Szynka pieczona w miodzie i keczupie z gałązką lubczyku

4.78 (9 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pełna smaki i aromatu szynka , doskonała do ziemniaków czy kaszy :)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg . surowej szynki wieprzowej
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki oleju
    4 łyżki miodu - u mnie lipowy
    6 łyżek keczupu pikantnego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    po 1/2 łyżeczki soli i czarnego mielonego pieprzu
    1 gałązka lubczyku
    2 listki laurowe
    Dodatkowo :
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Szynka pieczona w miodzie i keczupie z gałązką lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w plastry , polewam olejem , dodaję pokrojoną w plastry cebulę i pokrojony w plasterki czosnek , posypuję przyprawą do mięs , majerankiem i czubrycą ,solą i pieprzem , mięso nacieram , nakrywam , odstawiam w chłodne miejsce .
  • Szynka pieczona w miodzie i keczupie z gałązką lubczyku 2. Następnego dnia w naczyniu do pieczenia układam układam gałązkę lubczyku , listki laurowe .
  • 3. Do mięsa dodaję keczup i miód , mieszam , układam w przygotowanym naczyniu . Naczynie nakrywam , piekę około dwóch godzin , piekarnik wyłączam , pozostawiam na 20 minut , wyjmuję , mięso nakładam na talerz .

Porady

Co do miękkości mięsa , najlepiej po około półtorej godziny pieczenia warto sprawdzić stopień upieczenia i dopiec wedle uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Miód Cebula Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować