Szynka na biało w zalewie z cytryną

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowaną szynkę zrobiłam po raz pierwszy, ale nie ostatni . Wyszła niezwykle krucha, delikatna , aromatyczna i bardzo smaczna. Można tak sobie siąść i tak sobie jeść, jeść i zapomnieć ile się już zjadło.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 1 kg surowej szynki wieprzowej - kulka
    2 płaskie łyżki pieprzu cytrynowego
    Zalewa:
    2 litry wody
    4 płaskie łyżki soli
    1 łyżka cukru
    2 łyżki musztardy Dijon
    1 cytryna przekrojona na pół
    3 listki laurowe
    3 ząbki czosnku
    5 ziaren ziela angielskiego
    1/4 obranego selera
    Dodatkowo:
    kawałek siatki do formowania wędlin
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka czubrycy zielonej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki Śniadanie

Szynka na biało w zalewie z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka na biało w zalewie z cytryną 1. Szynkę myję , osuszam, posypuję pieprzem cytrynowym, pozostawiam do dnia następnego. Szynkę formuję , wkładam do siatki. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania , płomień przykręcam na najmniejszy, wkładam szynkę , gotuję około godziny - co kilka minut szynkę przekręcam , wyłączam , pozostawiam do wystudzenia. Szynkę wyjmuję , zdejmuję siatkę , majeranek mieszam z czubrycą , posypuję szynkę, otaczam całą przyprawami, wstawiam do lodówki. Na drugi dzień szynka jest gotowa.

Porady

Jeśli nie mamy siatki do formowania wędlin , nic nie szkodzi , szynka wybierze sama sobie kształt. Przed włożeniem szynki do lodówki , warto nakryć ją na przykład miseczką lub zawinąć w folię aluminiową .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Szynka Wędlina Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować