Szybkie i wilgotne ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie w wykonaniu, wilgotne ciasto ze śliwkami, które w zależności od sezonu można zamieniać na inne owoce.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na blaszkę 23x28cm:
    200 g masła
    125 ml mleka
    200g kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
    2 jajka, w temperaturze pokojowej
    3/4 szklanki drobnego cukru
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki pasty z wanilii
    650g świeżych śliwek, wypestkowanych
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Szybkie i wilgotne ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mleko włożyć do garnka i rozpuścić razem.
  • 2. Jajka ubić z cukrem.
  • 3. Suche składniki wymieszać razem. Do ubijanych jajek dodać pastę waniliową, śmietanę i wymieszać.
  • 4. w 2-3 turach dodać mąkę i masło z mlekiem naprzemian. Całość wymieszać tylko do połączenia.
  • 5. Ciasto przełożyć na blaszkę, a na górę wyłożyć śliwki przekrojone na pół przekrojeniem ku górze, jedna obok drugiej.
  • 6. Ciasto wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 40-50 minut do tzw. suchego patyka.
  • 7. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

W zależności od sezonu można zmieniać owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować