Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tego ciasta zajmie Wam tylko kilka minut, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać, upiec i udekorować wg uznania. Można dodać do ciasta kawałki czekolady, lub po wystudzeniu przekroić na pół i posmarować ulubionym dżemem. Kombinacji jest sporo i za każdym razem wyjdzie pyszne ciasto, które jest niezwykle puszyste i po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie.

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 250g ricotty
    – 200g cukru
    – 3 jajka
    – 100g miękkiego masła
    – 55g kakao
    – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 10g proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto kakaowe na ricotcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ricottę połączyć z cukrem i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodać jajka, energicznie wymieszać. Miękkie masło pokroić w kostkę, dodać do masy i również wymieszać dokładnie. Następnie dodać przesiane kakao, razem z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Formę wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką Ja piekłam w formie silikonowej więc niczym nie smarowałam ani wykładałam papierem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu udekorować wg uznania- posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować