Szybkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno szerokiej i wysokiej miski kruszymy drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko (nie gorące!), przesianą mąkę i sól. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Zachowujemy taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie delikatnie i krótko mieszamy łyżką zawartość miski. Ciasto będzie rzadkie i kleiste, nie przejmujemy się tym! Blaszkę o wym. ok. 21 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję pokrojony rabarbar. Na wierzchu ciasta sypiemy kruszonkę. Pieczemy ok. 35 min., w temp. 180°C do suchego patyczka. Studzimy, a następnie kroimy.
Kruszonka:
Składniki przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć.
Komentarze