MAKARON Z BOCZKIEM I MASCARPONE

4.49 (170 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pomysł na błyskawiczny obiad! Danie kaloryczne, ale warte grzechu! :)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250-300 g makaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku i czosnku,
    15 dag boczku,
    250 g mascarpone,
    1/2 średniej wielkości cebuli,
    2 ząbki czosnku,
    duża garść posiekanej natki pietruszki,
    sól,
    pieprz świeżo mielony,
    curry,
    zioła prowansalskie.
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z boczkiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie.
    W międzyczasie podsmażam pokrojony w kostkę boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z boczku).
    Kiedy boczek się przyrumieni, dodaję posiekaną cebulę z czosnkiem, smażę jeszcze przez chwilę.
    Następnie dodaję mascarpone i przyprawy - sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Smażę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera.
    Na koniec dodaję makaron i natkę pietruszki, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować