SZYBKI DESER KAWOWO-ŚMIETANKOWY

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Biszkopty przekładane delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki. :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    16 okrągłych biszkoptów,
    3 czubate łyżeczki kawy zbożowej.

    Składniki kremu:
    150 g śmietany 30%,
    150 g serka mascarpone,
    cukier puder.

    Dekoracja:
    2 kostki gorzkiej czekolady,
    perełki złote.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki deser kawowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut i studzę.
    Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone.
    Czekoladę siekam nożem.
    Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym.
    Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami.
    Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :)

Porady

Do namoczenia biszkoptów można użyć również naparu ze zwykłej kawy rozpuszczalnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować