Szybki deser kawowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę zalewam wrzątkiem (70-80 ml), mieszam, odkładam pod przykryciem na 5 minut i studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem (ilość zależna od tego jak słodkie lubicie). Nadal miksując na najmniejszych obrotach, dodaję po łyżce mascarpone.
Czekoladę siekam nożem.
Biszkopty nasączam w przygotowanym naparze kawowym.
Układam warstwy deseru w dwóch niskich szklankach lub pucharkach: 4 szt. biszkoptów, masa śmietanowa, pozostałe biszkopty i pozostała masa. Całość posypuję czekoladą oraz dekoruję złotymi perełkami.
Chłodzę w lodówce. Najlepiej zostawić deser na noc, aby biszkopty dobrze zmiękły. :)
Porady
Do namoczenia biszkoptów można użyć również naparu ze zwykłej kawy rozpuszczalnej.
Komentarze