Szybki deser bananowy

4.33 (213 ocen)

  • 40 min

Naszła Was nagła ochota na coś słodkiego, a może goście lada chwila się zjawią ? Zróbcie deser, deser bananowy, z bitą śmietaną i czekoladą. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze genialnie wygląda.

  • 40 min

Składniki:

  • * 500ml mleka 2%
    * 1 opakowanie budyniu waniliowego
    * 2 łyżki cukru ( do budyniu )
    * 2 średniej wielkości banany
    * 250 ml śmietanki kremówki 30%
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.33 (213 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki deser bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pozostawionym mleku rozrobić proszek budyniowy - wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.
    Budyń przykryć folią spożywczą ( unikniemy utworzenia się kożucha ) i odstawić w chłodne miejsce, do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Czekoladę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

    Banany obrać ze skóry, pognieść widelcem. Do zimnego budyniu dodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników.

    Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno.
  • 3. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów.

    W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą.

    Deser bananowy schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować