Deser śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa śmietankowa: kremówkę ubij, dodając cukier puder i aromat śmietankowy. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z masą śmietankową. Półokrągłą, keksową foremkę (o śr.35 cm) wyściel folią spożywczą i wyłóż przygotowaną masę.Umyte i obrane z szypułek całe truskawki poukładaj w rządku, wciskając w masę (kilka zostaw do dekoracji). Odstaw do lodówki do stężenia.
2.Mus truskawkowy: truskawki umyj, pozbaw szypułek i zmiksuj razem z cukrem. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Tężejącą połącz z musem, po czym wylej na masę śmietankową.
3.Na wierzchu powciskaj biszkopty i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). 3.Następnie odkryj folię i przełóż gotowy deser na talerz do góry dnem. Na wierzchu poukładaj pozostałe truskawki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej truskawki. Posyp kulkami czekoladowymi. Deser podawaj schłodzony, pokrojony w plastry. Smacznego!
Komentarze