Deser śmietankowy z truskawkami

4.5 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekki, truskawkowy deserek na biszkoptach polany czekoladą, w sam raz na cieplejsze dni.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa śmietankowa: 300g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    1 op.żelatyny fix- deserowej Dr.Oetcera (60g)
    mus truskawkowy: 20 dag truskawek
    3-4 łyżki cukru
    1 galaretka truskawkowa

    ponadto: 120g okrągłych biszkoptów
    12-14 całych truskawek
    50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
    kulki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery

Deser śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki powtykać w masę 1. Masa śmietankowa: kremówkę ubij, dodając cukier puder i aromat śmietankowy. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i połącz z masą śmietankową. Półokrągłą, keksową foremkę (o śr.35 cm) wyściel folią spożywczą i wyłóż przygotowaną masę.Umyte i obrane z szypułek całe truskawki poukładaj w rządku, wciskając w masę (kilka zostaw do dekoracji). Odstaw do lodówki do stężenia.
  • wylej mus na masę śmietankową 2. Mus truskawkowy: truskawki umyj, pozbaw szypułek i zmiksuj razem z cukrem. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Tężejącą połącz z musem, po czym wylej na masę śmietankową.
  • całość przykryj biszkoptami 3. Na wierzchu powciskaj biszkopty i przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). 3.Następnie odkryj folię i przełóż gotowy deser na talerz do góry dnem. Na wierzchu poukładaj pozostałe truskawki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej truskawki. Posyp kulkami czekoladowymi. Deser podawaj schłodzony, pokrojony w plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować