Chleb mieszany łyżką pszenno-żytni z ziarnami

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Naprawdę pyszny i naprawdę prosto się go robi. Idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta Wielkanocne i na co dzień.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej-razowej typ 2000
    550 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży tj 1/4 kostki 100 g
    1/2 szklanki płatków owsianych
    3 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka soli

    forma aluminiowa 22 cm x 4,5 cm x 31 cm
    1 łyżka ulubionych nasion do posypania
    1 łyżka wody do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb mieszany łyżką pszenno-żytni z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej ale NIE GORĄCEJ wodzie. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami razem. Do sypkich składników przelewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto - mieszamy łyżką jakieś 5 - 8 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do formy keksowej wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy 50 min. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować