Szybki barszcz czerwony

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam barszczyk czerwony - jest pyszny i rozgrzewający, ale nie zawsze mam czas na pieczenie, a potem obieranie i tarcie buraków. Ta wersja powstała na soku wyciśniętym z buraków, a kwasowości nadał sok z żurawiny. Wystarczy 15 minut, żeby cieszyć się głębokim smakiem barszczu.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry rosołu lub bulionu warzywnego
    litr soku z buraków
    200 ml soku z żurawiny
    opcjonalnie 100 ml soku z jabłek
    2 ząbki czosnku
    suszony prawdziwek
    1-2 cm plasterek imbiru
    sos Worcestershire
    sól morska
    pieprz kolorowy

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Szybki barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotowujemy dodajemy do niego sok z buraków, sok z żurawiny, czosnek, imbir, suszonego grzybka, sos Worcestershire, sól oraz pieprz kolorowy. Barszczyk podgrzewamy, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pierogami, pasztecikami lub krokietami.

Porady

Ja do zrobienia barszczu użyłam soku z buraków i żurawiny, który wycisnęłam za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Można użyć również soku 100% ze sklepu, ważne jest żeby był dobrej jakości i bez sztucznych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować