Barszczyk na ciepło do krokietów,pasztecików czy też uszek.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Wywar buraczany:
1 kg czerwonych buraków
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liscie laurowe
2 łyżki soku z cytryny lub woda z ogórków kwaszonych
sól, cukier pieprz
2 l bulionu mięsno - warzywnego lub wody
Składniki na wywar mięsno-warzywny
ok.2 litry wody,
1/2 kury rosołowej
20 dag wołowiny z kością
1 cebula,
kilka ziaren pieprzu,
2-3 ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
2-3 ząbki czosnku,
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera korzeń
1 cebula
Barszcz czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar buraczany:
Buraki ( oprócz jednego) wyszorować, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą na ok. 2 cm ponad powierzchnię buraków. Dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, sok z cytryny oraz sól. Gotować aż buraki będą miękkie. Pozostawiony burak surowy zetrzeć na tarku o dużych oczkach aby barszcz nabrał głębokiego czerwonego koloru. Pozostawić na noc.
2.Wywar mięsno-warzywny:
Mięso zalać wodą, zagotować (jeśli potrzeba zebrać szumowiny).Cebulę przypiec na patelni.Dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, rozgniecione ząbki czosnku, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy warzywa bedą już miękkie, wywar przecedzić i połączyć z wywarem z buraków. Doprawić do smaku sola, pieprzem. Przed podaniem podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania aby barszcz nie stracil koloru.
Porady
Do barszczu możemy rownież dodać suszone grzyby, należy je wtedy dzien wcześniej namoczyć po czym dodać do wywaru buraczanego i zagotować.
Komentarze