Szwedzki Smulpaj z Gruszkami i Wanilią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Szwedzki szybki deser z wykorzystaniem sezonowych jesiennych owoców

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 6 gruszek
    - 1 jabłko
    - 1 łyżka cukru
    - 1/2 laski wanilii
    - łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - orzechy włoskie drobno posiekane
    - 150g mąki pszennej lub owsianej
    - 50g cukru
    - 100g zimnego masła
    - namoczone wcześniej rodzynki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Lody Ciasto

Szwedzki smulpaj z gruszkami i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05otw4o 1. Gruszki obrać i pokroić w plasterki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny. Owoce ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem, cynamonem i rodzynkami. Dodać wyjęte ziarenka wanilii.
  • image-29352h7 2. Mąkę, cukier, masło oraz orzechy zagnieść na kruszonkę. Powstałym ciastem posypać owoce i wstawić do rozgrzanego do 200c piekarnika na około 25 minut. Owoce z kruszonką na ciepło najlepiej smakują z gałką ulubionych lodów. Deser oczywiście można również jeść na zimno.

Porady

Orzechy można zastąpić zmielonymi migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Masło Owoce Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować