Drożdżówki z jabłkami i wanilią

  • wyświetlono: 822 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Puszyste drożdżówki z pysznym jabłkowo - waniliowym wnętrzem, oprószone waniliową kruszonką. Niebo w gębie!

alexia
  • 180min

Składniki

Ciasto:

575 g mąki pszennej
300 ml mleka
125 g masła
125 g cukru
35 g drożdży świeżych
5 żółtek
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią

Nadzienie:

3 - 4 jabłka, najlepiej odmiana kwaśna i twarda ( łączna waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych - około 345 g )
2 - 3 łyżki brązowego cukru
1 laska wanilii
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
75 g masła
60 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

jajko do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z jabłkami i wanilią

  • 1. Mąkę pszenną przesiać do miski. Z drożdży zrobić rozczyn; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy zmienią konsystencję na płynną, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać 1 - 2 łyżki letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ).
    UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
  • 2. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, letnie mleko i wyrośnięty rozczyn. Wymieszać do połączenia, następnie wyrabiać przez chwilę. Dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się trochę kleić, ale nie dosypywać mąki, ewentualnie oprószać nią tylko lekko dłonie ). Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 h ).
  • 3. W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do naczynia i wymieszać z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać z niej ziarenka, dodać je do jabłek. Przed samym przystąpieniem do robienia drożdżówek, jabłka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • 4.
    Przygotować kruszonkę: mąkę i oba cukry wymieszać w naczyniu, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
  • 5. Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia ( około 20 - 30minut ).
  • 6. Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciejabłkawaniliadrożdże

Komentarze

Podobne przepisy

Brioszka waniliowa

Dodane przez: Marica738

Brioszka z wanilią

Kolejny wypiek z automatu, szczególnie...

gotowe bułeczki

Dodane przez: efrank

Drożdżówki z serem i wiśniami

Koleżanka, która została poczęstowana,...

drozdzowki

Dodane przez: Aninka88

drożdżówki z jagodami i serem

Pyszne drożdżóweczki z jagodami...

s

Dodane przez: sylwin03

drożdżówki z serem i jagodami

pyszne drożdżówki

drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Dodane przez: edytakkk

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Już kilka razy w tym roku ( a właściwie...

Drożdżówki z lukrem i makiem

Dodane przez: Sabcia

Drożdżówki z makiem i lukrem

Drożdżówki są mięciutkie i przepyszne.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE