Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

W ogromnej obawie przed takim prawdziwym fest szpinakowym ciastem postanowiłam upiec takie na wpół szpinakowe i się nie zawiodłam. Szpinak użyłam mrożony, rozdrobniony który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody, miałam też bardzo dojrzałego banana który idealnie się wpasował w to ciacho i dla tych co się boją smaku szpinaku w cieście to jest to super rozwiązanie, banan nadaje mu swojego subtelnego smaku.

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 140min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm







Ciasto:



3 duże jajka
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zamrożonego
jeden 200 g banan, bardzo dojrzały
esencja waniliowa
dżem z czarnej porzeczki
Masa serowa:

400 g sera twarogowego, kremowego
1/4 szkl cukru
80 g masła
2 jajka kl M
60 ml mleka
3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego
Masa z mascarpone:

100 ml słodkiej śmietanki
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej
około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone

  • 1. Ciasto



    1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.

    2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem.

    3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.



    Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto studzimy na kratce.





    Masa Serowa



    4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.

    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)

    5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

    6. Obkrawamy brzegi ciasta (posłużą nam za kruszonkę na wierzch) a ciasto przekrawamy na dwie części i dolny balat smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy gęstniejącą, przestudzoną masę serową, przykrywamy górnym blatem i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z mascarpone.



    Masa Mascarpone



    7. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i całość ubijamy do zgęstnienia uważając żeby nie przebić masy !

    8. Żelatynę fix rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy strużkiem do masy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy dżem i króciutko miksujemy.

    9. Gotową masę wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ciastem. Następnie wkładamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa serowaszpinakdżem porzeczkowybananser gotowanyz mascarponeszpinakowe ciastona olejuz dżemem porzeczkowymz masą serowąszpinakowo bananowez gotowanym serem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Z mascarpone i truskawkami

Dodane przez: Anna992

Ciasto z mascarpone i truskawkami

Ciasto to jest połączenie kilku...

CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym...

image-1f2v9hw

Dodane przez: aga20101

CIASTO DYNIOWE Z POMARAŃCZĄ I MASCARPONE

Ciasto dyniowe stanowi niezaprzeczalną...

ciasto

Dodane przez: Ewela90

Ciasto z mascarpone i śliwkami

Miękki biszkopt, delikatny krem...

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

Dodane przez: viola_dn

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

Delikatne, kruche ciasto, proste...

Ciasto z masą bananową i biszkoptami

Dodane przez: juchab

Ciasto z masą bananową i biszkoptami

Bardzo delikatne i puszyste ciasto...