Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W ogromnej obawie przed takim prawdziwym fest szpinakowym ciastem postanowiłam upiec takie na wpół szpinakowe i się nie zawiodłam.

Szpinak użyłam mrożony, rozdrobniony który wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody, miałam też bardzo dojrzałego banana który idealnie się wpasował w to ciacho i dla tych co się boją smaku szpinaku w cieście to jest to super rozwiązanie, banan nadaje mu swojego subtelnego smaku.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23 x 23 cm







    Ciasto:



    3 duże jajka
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl oleju
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g zamrożonego
    jeden 200 g banan, bardzo dojrzały
    esencja waniliowa
    dżem z czarnej porzeczki
    Masa serowa:

    400 g sera twarogowego, kremowego
    1/4 szkl cukru
    80 g masła
    2 jajka kl M
    60 ml mleka
    3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego
    Masa z mascarpone:

    100 ml słodkiej śmietanki
    125 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej
    około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dżem porzeczkowy

Szpinakowo bananowe ciasto z gotowanym serem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto



    1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.

    2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem.

    3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.



    Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto studzimy na kratce.





    Masa Serowa



    4. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.

    Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)

    5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.

    6. Obkrawamy brzegi ciasta (posłużą nam za kruszonkę na wierzch) a ciasto przekrawamy na dwie części i dolny balat smarujemy dżemem porzeczkowym, a na niego wykładamy gęstniejącą, przestudzoną masę serową, przykrywamy górnym blatem i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z mascarpone.



    Masa Mascarpone



    7. Śmietankę z lodówki wlewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i całość ubijamy do zgęstnienia uważając żeby nie przebić masy !

    8. Żelatynę fix rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy strużkiem do masy i miksujemy krótko. Na koniec dodajemy dżem i króciutko miksujemy.

    9. Gotową masę wykładamy na ciasto i obsypujemy pokruszonym ciastem. Następnie wkładamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa serowa Sery Szpinak Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować