Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym

  • wyświetlono: 4811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto nawiązujące do świąt Bożego Narodzenia, jednak nawet w środku lata będzie smakować wybornie.

juchab
  • 25 porcje
  • 60min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto orzechowe:
6 jajek
½ szklanki orzechów włoskich krojonych
½ szklanki orzechów włoskich mielonych
2/3 szklanki cukru
1/2 margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowe:
4 jajka
150g maku
150g cukru pudru
2 łyżki miodu
1 łyżka mielonej kawy
1,5 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka maki ziemniaczanej
Kilka kropel aromatu migdałowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody

Masa serowa:
1 kg sera np. waniliowego z Biedronki
¾ szklanki cukru – według uznania
150g masła
6 łyżek mleka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym

  • 1. Ciasto orzechowe:
    Białka ubić, gdy będą sztywne nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku. Wlać chłodną margarynę, krótko zmiksować. Na koniec wsypać sypką mieszankę. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Ciasto makowe: Mak sparzyć, dokładnie odcisnąć z wody i zmielić dwa razy w maszynce. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 – 5 minut, nie przerywając mieszania.
  • 4. Przełożenie: Gorącą masą przekładać placki tak by środek stanowiło ciasto makowe. Wierzch można polukrować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechymakbakalieboże narodzenieciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto makowo - orzechowo - serowe

To pyszne połączenie smakowe i...

makaowo kokosowe ciasto z serem

Dodane przez: Bożena Z.

Makowo kokosowe ciasto z serem i powidłami

smaczne połaczenie - przepyszne...

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Dodane przez: bietka

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

Doskonałe połączenie sera, orzechów...

Ciasto makowo- orzechowe

Dodane przez: Jaga85

Ciasto makowo- orzechowe

Orzechy, mak i jabłka, to idealne...

Ciasto makowe z gotowanymi orzechami

Dodane przez: łyżeczka

Ciasto makowe z gotowanymi orzechami

Ten przepis jest w naszej rodzinie...

Ciasto makowo-orzechowe

Dodane przez: czarrna

Ciasto makowo-orzechowe

Pyszne połączenie smaków :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE