Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto nawiązujące do świąt Bożego Narodzenia, jednak nawet w środku lata będzie smakować wybornie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto orzechowe:
    6 jajek
    ½ szklanki orzechów włoskich krojonych
    ½ szklanki orzechów włoskich mielonych
    2/3 szklanki cukru
    1/2 margaryny
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowe:
    4 jajka
    150g maku
    150g cukru pudru
    2 łyżki miodu
    1 łyżka mielonej kawy
    1,5 łyżki kaszy manny
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    Kilka kropel aromatu migdałowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody

    Masa serowa:
    1 kg sera np. waniliowego z Biedronki
    ¾ szklanki cukru – według uznania
    150g masła
    6 łyżek mleka
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 budynie waniliowe
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:
    Białka ubić, gdy będą sztywne nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku. Wlać chłodną margarynę, krótko zmiksować. Na koniec wsypać sypką mieszankę. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Ciasto makowe: Mak sparzyć, dokładnie odcisnąć z wody i zmielić dwa razy w maszynce. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 3. Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 – 5 minut, nie przerywając mieszania.
  • 4. Przełożenie: Gorącą masą przekładać placki tak by środek stanowiło ciasto makowe. Wierzch można polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować