Masa serowa:
1 kg sera np. waniliowego z Biedronki
¾ szklanki cukru – według uznania
150g masła
6 łyżek mleka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe
Ciasto orzechowo - makowe z serem gotowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:
Białka ubić, gdy będą sztywne nie przerywając miksowania wsypywać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera i wkładać po jednym żółtku. Wlać chłodną margarynę, krótko zmiksować. Na koniec wsypać sypką mieszankę. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.Ciasto makowe: Mak sparzyć, dokładnie odcisnąć z wody i zmielić dwa razy w maszynce. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, mak, aromat i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć ze ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
3.Masa serowa: Do zmielonego sera dodać wszystkie składniki oprócz masła. Całość zmiksować do powstania jednolitej masy. Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego masę serową, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować przez ok. 3 – 5 minut, nie przerywając mieszania.
4.Przełożenie: Gorącą masą przekładać placki tak by środek stanowiło ciasto makowe. Wierzch można polukrować.
Komentarze