Bułeczki prezentują się super na stole i na pewno dzieci też zjedzą je ze smakiem :)
Jest to też smaczny i fajny sposób na przemycenie szpinaku w jedzeniu dla dzieciaczków.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 8 bułeczek
Zaczyn:
1/2 szkl ciepłej wody
3/4 płaskiej łyżeczki cukru
50 g świeżych drożdży
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki soli
200 g mrożonego szpinaku (waga mrożonego)
około 4-5 łyżek oleju rzepakowego
ewentualnie dwie/trzy szczypty czosnku suszonego, sproszkowanego
Do dekoracji i nadziania:
majonez na oczy
ogórek kiszony lub oliwki na oczy
ser żółty, szynka, szczypiorek
Szpinakowe bułeczki żabki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia (nie wyrośnie on za mocno ale ważne aby się porządnie zapienił i podniósł)
2. Do miski dajemy mąkę, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak, sól i ewentualnie szczyptę czosnku suszonego. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy powoli olej.
3. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na bułeczki pamiętając aby zostawić odpowiednią ilość kuleczek na oczy.
5. Formujemy bułeczki i na końcach tych bułeczek doklejamy oczy. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
6. Wyrośnięte bułeczki, smarujemy woda i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 190 stop na 20-25 minut. Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
7. Po wystudzeniu za pomocą majonezu i/lub ogórków/oliwek robimy oczy żabką a następnie nadziewamy nasze żabki szynką, serem, szczypiorkiem i gotowe. Smacznego !!!
Komentarze