Szparagi w sosie holenderskim z gorgonzolą

  • wyświetlono: 435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szparagi kupuję tylko krajowe i z mojego regionu, daje mi to gwarancję świeżości i tego że nie będą ani gorzkie, ani łykowate. I tym razem były bardzo świeże i można by je chrupać na surowo, co czasami czynię obierając je. Gotuję je też tylko 3-4 minuty by dalej były chrupiące i pełne witamin.

Iwona75
  • 30min

Składniki

500 g białych szparagów
sól, cukier

Sos holenderski:
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
1 szczypta soli
80 g masła
pieprz
30 g pikantnej gorgonzoli

Sposób przygotowania przepisu:

Szparagi w sosie holenderskim z gorgonzolą

  • 1. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. W międzyczasie obierz szparagi, zawsze od góry czyli główki, uważając by jej nie uszkodzić. Szparagi wrzucaj powolutku - przytrzymując główki - do wrzątku, najlepiej gdyby główki przez jakiś czas gotowania wystawały ponad wodę, a pod koniec gotowania je zanurzamy. Świeże szparagi gotujemy krótko ok. 3-4 minut. Wykładamy delikatnie na sitko i odsączamy z wody.
  • 2. Przygotowanie sosu holenderskiego: masło roztop i zostaw do ostudzenia (chociaż nie musi być zimne, ale też nie gorące). Do garnuszka wrzuć żółtka, sok z cytryny i wodę. Garnuszek umieść na innym mniejszym, a na dno nalej wody, podczas podgrzewania wytworzy się para wodna i będzie ogrzewać górny garnek z sosem. Trzepaczką mieszaj intensywnie, tak by się żółtka ubiły (wygladają na spienione i lekko gęstnieją), dodawaj po 1 łyżce masła, cały czas ubijając bardzo energicznie. Powstanie bardzo gęsty i puszysty krem. Wtedy zestaw go z ognia. Dodaj pokruszoną gorgonzollę, pomieszaj delikatnie, powinna się rozpuścić. Dopraw wg uznania solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataSzparagisos holenderskiszparagi białeszparagi gotowaneszparagi w sosiegorgonzola

Komentarze

Podobne przepisy

Szparagi w sosie szodonowym

Dodane przez: Goszka

Szparagi w sosie szodonowym

Szparagi w sosie - kremie z żółtek...

Polędwiczka w sosie ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczka w sosie ze szparagami

Pyszne, delikatne polędwiczki z...

Holenderski kebab

Dodane przez: rzelkazag

Holenderski kebab z pieczarkami

Postanowiłam i ja spróbować zachwalanego...

Zapiekanka z młodymi ziemniakami kalafiorem i szparagami w sosie śmietanowym

Dodane przez: Andzia Pichci

Zapiekanka z młodymi ziemniakami kalafiorem...

Achh... to cudowny zapach i smak...

Grillowane filety z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

Dodane przez: Martyna1991

Grillowane filety z kurczaka ze szparagami...

Gdyby smak dania można było opisać...

szparagi

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Szparagi ze szpinakowym nalesnikiem i sosem...

Szparagi z sosem holenderskim to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE