Szparagi w sosie holenderskim z gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szparagi kupuję tylko krajowe i z mojego regionu, daje mi to gwarancję świeżości i tego że nie będą ani gorzkie, ani łykowate. I tym razem były bardzo świeże i można by je chrupać na surowo, co czasami czynię obierając je. Gotuję je też tylko 3-4 minuty by dalej były chrupiące i pełne witamin.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
    sól, cukier

    Sos holenderski:
    2 żółtka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka zimnej wody
    1 szczypta soli
    80 g masła
    pieprz
    30 g pikantnej gorgonzoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos holenderski

Szparagi w sosie holenderskim z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. W międzyczasie obierz szparagi, zawsze od góry czyli główki, uważając by jej nie uszkodzić. Szparagi wrzucaj powolutku - przytrzymując główki - do wrzątku, najlepiej gdyby główki przez jakiś czas gotowania wystawały ponad wodę, a pod koniec gotowania je zanurzamy. Świeże szparagi gotujemy krótko ok. 3-4 minut. Wykładamy delikatnie na sitko i odsączamy z wody.
  • 2. Przygotowanie sosu holenderskiego: masło roztop i zostaw do ostudzenia (chociaż nie musi być zimne, ale też nie gorące). Do garnuszka wrzuć żółtka, sok z cytryny i wodę. Garnuszek umieść na innym mniejszym, a na dno nalej wody, podczas podgrzewania wytworzy się para wodna i będzie ogrzewać górny garnek z sosem. Trzepaczką mieszaj intensywnie, tak by się żółtka ubiły (wygladają na spienione i lekko gęstnieją), dodawaj po 1 łyżce masła, cały czas ubijając bardzo energicznie. Powstanie bardzo gęsty i puszysty krem. Wtedy zestaw go z ognia. Dodaj pokruszoną gorgonzollę, pomieszaj delikatnie, powinna się rozpuścić. Dopraw wg uznania solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować