Warzywa zapiekane w kremowym sosie

4.46 (178 ocen)

Bardzo smaczny, bezmięsny pomysł na obiad. Smaku całej zapiekance nadaje sos na bazie mleka z kremowym serkiem topionym.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    10 różyczek kalafiora
    50 g kalerosse

    0,5 szklanki żółtego sera

    Sos:
    1,5 szklanki mleka 3,2%
    100 g kremowego serka topionego
    1,5 łyżki mąki pszennej
    Sól
    Pieprz
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Ostra czerwona papryka
    Masło do formy
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Warzywa zapiekane w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Tak samo robimy z kalafiorem i kalerosse. Wszystkie warzywa odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Po ugotowaniu ziemniaki kroimy na plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ziemniaki układamy tak aby zachodziły na siebie. Pomiędzy ziemniakami rozkładamy różyczki kalafiora oraz kalerosse. Na wierzchu rozsypujemy żółty ser.
    W garnku gotujemy mleko. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Gdy mleko zacznie gęstnieć dodajemy małe kawałeczki serka topionego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czerwoną papryką. Sosem zalewamy warzywa. Zapiekamy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 25 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi i natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować