Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone

4.46 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Makaron tagiatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    150g makaronu tagliatelle
    250g serka mascarpone
    50g orzechów włoskich

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    1 cukinia

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    sól
    pieprz czarny
    oliwa z oliwek
    1/2 łyżeczki tymianku
Wystaw ocenę:

4.46 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z cukinią w sosie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie.
    Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
  • 2. Cukinię pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca.
  • 3. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować