Szarotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść , włożyć do zamrażalnika lub lodówki na 20-30 min. Następnie rozłożyć ciasto na tortownicy. Włozyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec ok.15-20min do zrumienienia.Kolejno białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy.Ciasto piec dalej w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :)
2.W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć lub pokroić . Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i cynamon. Na gorącą patelnie dodać jabłka i podprażać ok. 8 min. Następnie masę wylać na podpieczone ciasto.
3.Kolejno białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy.Ciasto piec dalej w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :)
Komentarze