• 45 min

Coś prostego na niedzielne popołudnie do kawy :) Szarlotka na bazie kruchego ciasta, musu jabłkowego i bezy..

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki
    - 1/2 szklanki cukru
    - szczypta soli
    - 1/2 kostki masła
    - 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18%
    - 4 żółtka

    Mus:
    -2kg startych jabłek lub pokrojonych w kostkę
    - 1 łyżka masła
    - 3łyżki cukru
    - szczypta cynamonu lub cukier cynamonowy

    Beza:
    -4 białka
    -1/2 szklanki cukru
    -2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej(mąki ziemniaczanej)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery Mus Musy

Szarotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść , włożyć do zamrażalnika lub lodówki na 20-30 min. Następnie rozłożyć ciasto na tortownicy. Włozyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec ok.15-20min do zrumienienia.Kolejno białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy.Ciasto piec dalej w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :)
  • 2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć lub pokroić . Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i cynamon. Na gorącą patelnie dodać jabłka i podprażać ok. 8 min. Następnie masę wylać na podpieczone ciasto.
  • 3. Kolejno białka ubić na sztywno ,dodać cukier na koniec skrobię . Bezę wylać na mus jabłkowy.Ciasto piec dalej w 180 stopniach przez ok.25 min do zrumienienia bezy. Ciasto studzić czy wyłączonym piekarniku i otwartych drzwiczkach :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować