Szarlotkowe Babeczki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Te Babeczki może nie wyglądają jak szarlotka, ale za pięknie pachną jabłkami i cynamonem jak prawdziwe ciasto :)

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g mąki,
    2 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    pół szklanki oleju,
    2 łyżki jogurtu naturalnego, ( w przypadku gdy ciasto będzie zbyt mało luźne, dodajemy więcej jogurtu)
    3 łyżki cukry,
    2 średnie jabłka,
    2 łyżki cynamonu,
    waniliowy cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • starte jabłko 1. Na początek ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach.
  • ciasto na babeczki 2. Następnie dodajemy mąkę, cukier , proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy dokładnie, na końcu dodając : jogurt, olej i jaja. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajcie trochę mąki, a jeśli zbyt zwięzłe to jogurtu lub oliwy.
  • gotowe babeczki 3. Wymieszane ciasto przekładamy do foremek, i pieczemy ok 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu muffinek, posypujemy je waniliowym cukrem pudrem. Zapach i smak babeczek jest niebiański :)

Porady

Czas pieczenia babeczek jest trochę uzależniony od rodzaju piekarnika, dlatego 18-20 minut jest umownym czasem. Jeśli Wasze muffinki zarumienią się, można jej już wyciągać z piekarnika. Moment zarumienienia może nastąpić po 18 minutach, minutkę wcześniej lub dłużej. Więc warto po 15 minutach pieczenia, stale obserwować babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować