Jesienna szarlotka z kruszonką

4.5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie wkomponowuje się w jesienny klimat, uwielbiam właśnie taką szarlotkę, za jej cudowny zapach i ta kruszonka… jak u babci, coś pysznego. Klasyk a jakże smaczny. To taki awaryjny, szybki przepis, mus można użyć na szybkiego kupny ze słoika lub przygotować własny, jeśli masz oczywiście więcej czasu. Proponuje opcję drugą, bo jednak przygotowanie własnego musu z jabłek, to większa frajda, uwielbiam zapach cynamonu, który unosi się po całym domu…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×35 cm

    Ciasto:

    480 g mąki pszennej tortowej typ 450
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 g cukru kryształu
    1 duże jajko lub 2 mniejsze
    300 g masła lub margaryny

    Dodatkowo:

    2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku

    Kruszonka:

    270 g mąki pszennej
    150 g masła lub margaryny
    150 g cukru kryształu
    opakowanie cukru waniliowego
    opcjonalnie cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Desery

Jesienna szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko i i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, zagnieść ładne i jednolite ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
    Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Spód delikatnie posypałam bułką tartą, można pominąć, a rozsmarowany mus oprószyłam cynamonem.
    Z lodówki wyjąć kruszonkę i rozsypać równomiernie na mus jabłkowy.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz.
    Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia.

Porady

Zapach takiej szarotki jest obłędny… kroiłam jeszcze letnią i jedliśmy, nie mogliśmy się powstrzymać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Notka redakcyjna:

Szarlotka to ciasto, które robimy chętnie i regularnie - często niezależnie od sezonu. Do przygotowania tego wypieku przyda się dobra blacha - jeśli posiada dodatkowy element pozwalający zakryć ciasto i np. przewieźć do rodziny lub znajomych na spotkanie przy stole, to zdecydowanie dodatkowy atut!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować