Jesienna szarlotka z kruszonką

  • wyświetlono: 1356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Idealnie wkomponowuje się w jesienny klimat, uwielbiam właśnie taką szarlotkę, za jej cudowny zapach i ta kruszonka… jak u babci, coś pysznego. Klasyk a jakże smaczny. To taki awaryjny, szybki przepis, mus można użyć na szybkiego kupny ze słoika lub przygotować własny, jeśli masz oczywiście więcej czasu. Proponuje opcję drugą, bo jednak przygotowanie własnego musu z jabłek, to większa frajda, uwielbiam zapach cynamonu, który unosi się po całym domu…

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×35 cm

Ciasto:

480 g mąki pszennej tortowej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g cukru kryształu
1 duże jajko lub 2 mniejsze
300 g masła lub margaryny

Dodatkowo:

2 słoiki musu jabłkowego lub 2 kg jabłek, cukier do smaku, łyżka masła, sok z połowy cytryny i cynamon do smaku

Kruszonka:

270 g mąki pszennej
150 g masła lub margaryny
150 g cukru kryształu
opakowanie cukru waniliowego
opcjonalnie cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienna szarlotka z kruszonką

  • 1. Na pierwszy ogień poszła kruszonka, wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki – kruszonkę, odstawić do lodówki.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajko i i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, zagnieść ładne i jednolite ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, lub na 1 godz. do lodówki.
    Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika i wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wyłożyć gotowy mus ze słoika, lub przygotować własny ( klik), rozsmarować równomiernie po wierzchu. Spód delikatnie posypałam bułką tartą, można pominąć, a rozsmarowany mus oprószyłam cynamonem.
    Z lodówki wyjąć kruszonkę i rozsypać równomiernie na mus jabłkowy.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C, piec góra – dół, bez termoobiegu, przez ok. 1 godz.
    Gotowe ciasto wyjąć na blat, i pozostawić do wystygnięcia.

Notka redakcyjna:

Szarlotka to ciasto, które robimy chętnie i regularnie - często niezależnie od sezonu. Do przygotowania tego wypieku przyda się dobra blacha - jeśli posiada dodatkowy element pozwalający zakryć ciasto i np. przewieźć do rodziny lub znajomych na spotkanie przy stole, to zdecydowanie dodatkowy atut!

Porady

Zapach takiej szarotki jest obłędny… kroiłam jeszcze letnią i jedliśmy, nie mogliśmy się powstrzymać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiecynamonjabłkaw kilka chwilsłodkościkruszonkaszarlotkatania kuchniaszkoła babcido kawyjesieńjesienne wypiekiprosty przepisz zeszytu babci

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka z pianką i kruszonką

Dodane przez: elaa

Szarlotka z pianką i kruszonką

Piekę je bardzo często. Jest to...

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Wersja podstawowa z dodatkiem budyniu...

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ...

Delikatny puszysty biszkopt pokryty...

Szarlotka z gruszkami i bezą

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Jesienna szarlotka z gruszkami i bezą

Pyszna szarlotka z gruszkami na...

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

Dodane przez: akrobatka22

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

Szarlotka jest naprawdę obłędna!...

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Dodane przez: Wiater Barbara

Szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką

Szarlotka z dużą ilością jabłek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE