Rogaliki z konfiturą różaną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne rogaliki, które rozpływają się w ustach :) a konfitura różana (choć można ją zastąpić inną) idealnie wpasowuje się w karnawałowy czas pełen nadziewanych pączków i innych wypieków :)

  • 15 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej
    1 kostka margaryny (w temp. pokojowej)
    2 jajka
    4 płaskie łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    konfitura
    dodatkowo: 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogaliki z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07s87lq 1. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce i zagniatamy jednolite ciasto (ja najpierw siekam nożem, a potem dopiero wyrabiam ręką). Następnie ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy kulę i wałkujemy (lekko podsypując mąką) na okrągły placek (grubość od 0,5 do 1cm). Kroimy na równe trójkąty, na każdy trójkąt, bliżej szerszej strony, nakładamy łyżeczkę konfitury i zwijamy formując rogalika (trzeba lekko sklejać ciasto ze sobą, aby nie rozeszło się w czasie pieczenia).
    Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie (lekko urosną), smarujemy mlekiem i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Rada: gdyby ciasto nie chciało się kleić można dodać odrobinę kwaśnej śmietany, a gdyby było zbyt klejące więcej mąki (różnicę może dać nawet rodzaj użytej margaryny...)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować