Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

  • wyświetlono: 290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szarlotka jest naprawdę obłędna! Pięknie się prezentuje na stole, a po przekrojeniu miód oraz sok z jabłek smacznie wypływa. Niebo w gębie! Serdecznie polecam!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
200 g. serka waniliowego homogenizowanego/ jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru pudru
2 szkl.i mąki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g. masła

Nadzienie:
około 6- 7 dużych jabłek
3 łyżeczki cynamonu
1/4 szkl. cukru brązowego
2 łyżki masła
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
3 łyżki miodu
łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki wody

Dodatkowo
1 jajo do posmarowania ciasta
około 2-3 łyżki konfitury z róży
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienna pijana szarlotka z konfiturą różaną

  • Schłodzone ciasto1. Ciasto: Wszystkie składniki posiekać, a następnie wyrobić rękami do powstania jednolitego ciasta. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
  • Rozwałkowane ciasto2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm.
  • Wyłożenie ciasta do formy3. Wyłożyć je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej masłem (boki). Dobrze poprzyklejać ciasto do dna oraz boków formy.
  • Wysmarowanie ciasta konfiturą różaną4. Spód ciasta wysmarować konfiturą różaną.
  • Przygotowywanie nadzienia5. Nadzienie: Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazdka, a następnie pokroić w plastry ( trochę plastrów jabłek odstawić na bok. Będą potrzebne do dekoracji wierzchu szarlotki). Plastry umieścić w garnku razem z masłem, sokiem, wodą, cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu do zmięknięcia jabłek. W miodzie rozpuścić mąkę, a następnie dodać mieszankę do jabłek, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
  • Wyłożenie nadzienia na ciasto6. Ostygnięte jabłka wylać na spód ciasta z konfiturą.
  • Udekorowanie szarlotki jabłkami i zawinięcie ciasta do środka7. Na wierzch ułożyć odłożone wcześniej jabłka. Polać całość niewielką ilością miodu i posypać cynamonem (opcjonalnie). Brzegi ciasta zgiąć do środka, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
  • Pieczenie szarlotki8. Piec w 180st.C około 50-60 minut, lub krócej z termoobiegiem. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastocynamonjabłkaszarlotkaróżakonfitura

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki z marmoladą różaną

Dodane przez: Ola1984

Pączki z marmoladą różaną

Sekretem idealnych pączków są świeże,...

Różany sernik z truskawkami

Dodane przez: martula85

Różany sernik z truskawkami

Istny raj dla podniebienia.

Brzdąc z konfiturą

Dodane przez: aga3103

Brzdąc z konfiturą

Pyszne, puszyste ciasto z kakaowym...

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Jesienne ciasto z gruszkami

Jak umilić sobie jesienne popołudnie?...

Ciasto pijany leniwiec z kruszonką

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto pijany leniwiec z kruszonką

Leniwa drożdżówka jest chyba znana...

jabłko

Dodane przez: Habibi Chi

Jesienne ciasto jogurtowe z jabłkami

Szybkie i bardzo łatwe w przyrządzeniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE