Szarlotka z budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

proste i smaczne ciasto z jabłek .

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2, 5 szklanki maki pszennej
    200 g masła
    3 żółtka
    2 łyzki cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    6 białek
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
    Jabłka:
    około 1 kg kwaśnych jabłek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 łyzeczki cynamonu
    1 łyżka bułki tartej
    oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym i bułką tartą.

    Beza: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać go powoli partiami, ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez chwilę.

    Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (3/4 i 1/4). Większość część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma powinna mieć wymiary ok. 30 x 25 cm.

    Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie ubitą pianę. Na całość zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

okragła forma o sr 28 cm albo blaszka o wym 25 na 25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować