Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym i bułką tartą.
Beza: Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać go powoli partiami, ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez chwilę.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części (3/4 i 1/4). Większość część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma powinna mieć wymiary ok. 30 x 25 cm.
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na ciasto wyłożyć jabłka, a następnie ubitą pianę. Na całość zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Porady
okragła forma o sr 28 cm albo blaszka o wym 25 na 25
Komentarze