SZARLOTKA Z BUDYNIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczna

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę 22/31 cm:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 masło naturalne
    1 jajko i 2 żółtka
    2 łyżki śmietany 22%
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe bez cukru, te na 0,5 litra mleka
    2 łyżki syropu barmańskiego Grenadina, można pominąć.
    6 jabłek dużych, ja użyłam antonówek i malinówek
    Cynamon i troszkę budyniu do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, razem wymieszać, dodać pokrojone masło i nożem posiekać. Dodać cukier, jajka, śmietanę, wymieszać łyżką i dokładnie rozetrzeć przy pomocy tej łyżki a potem szybko zagnieść ręcznie.
    Ciasto podzielić na 2 części, jedną owinąć folią i włożyć do zamrażarki a drugą rozłożyć na natłuszczonej i wysłanej pergaminem blaszce. Oprószyć proszkiem budyniowym i przykryć ściereczką aby nie wyschło.
    W tym czasie obrać jabłka i pokroić na kawałki.
    Na 1 litrze mleka ugotować 3 budynie z dodatkiem syropu Grenadina. Jabłka wyłożyć na ciasto i posypać je cynamonem oraz zalać gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 st. na ok 50-60 minut.
    Ja miałam budynie z cukrem, więc dałam 0,5 szkl cukru
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować