Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, razem wymieszać, dodać pokrojone masło i nożem posiekać. Dodać cukier, jajka, śmietanę, wymieszać łyżką i dokładnie rozetrzeć przy pomocy tej łyżki a potem szybko zagnieść ręcznie.
Ciasto podzielić na 2 części, jedną owinąć folią i włożyć do zamrażarki a drugą rozłożyć na natłuszczonej i wysłanej pergaminem blaszce. Oprószyć proszkiem budyniowym i przykryć ściereczką aby nie wyschło.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić na kawałki.
Na 1 litrze mleka ugotować 3 budynie z dodatkiem syropu Grenadina. Jabłka wyłożyć na ciasto i posypać je cynamonem oraz zalać gorącym budyniem. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 st. na ok 50-60 minut.
Ja miałam budynie z cukrem, więc dałam 0,5 szkl cukru
Komentarze