szarlotka- najlepsza

  • wyświetlono: 449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Unas to był hit ubiegłorocznej jesieni nie było miesiąca żebym jej nie piekła i w sumie nadal jest. Ciasto jest mega kruche i maślane. Przepis na małą blaszkę 23x25cm

izaa_a
  • 15 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 kg jabłek
200 g masła
2,5 szkl mąki
szklanka cukru
3 żółtka
2 łyżki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

szarlotka- najlepsza

  • 1. Mąkę , masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
  • 3. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  • 4. podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

Porady

ja kiedy zagniotę ciasto to tą większą częścią od razu wylepiam blachę i całą blachę wkładam do schłodzenia do lodówki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cynamonDeserjabłecznikszarlotkaciasto kruche
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22

Szarlotka

.

Szarlotka

Dodane przez: Wojty

Szarlotka

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka

Dodane przez: Marta Daszkowska

Szarlotka

Prosta szarlotka - łatwy i szybki...

Szarlotka

Dodane przez: luna19

Szarlotka

Taka najprostrza szarlotka

Szarlotka tradycyjna

Dodane przez: Tuptuś

Szarlotka

Szybki deser który każdego zachwyci!...