Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta (masło pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Ciastem wylep tylko spód blaszki i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie jasnozłote.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odlej nadmiar soku (ja nie odlałam, ale nam nie przeszkadza, kiedy ciasto się z nim zmiesza). Dodaj cynamon, sok z cytryny i wymieszaj.
Upieczone ciasto posyp kaszką manną i wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj partiami cukier. Gotową pianę wyłóż na jabłka.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ważne, aby spód ciasta był upieczony.
Porady
Jeśli twoje jabłka będą słodkie, to proponuję dodać mniej cukru.
Komentarze