Szarlotka z bezą

4.5 (141 ocen)

Idealne do filiżanki kawy.

Składniki:

  • Ciasto

    - 200 g mąki + do podsypania;
    - 3 żółtka;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 125 g zimnego masła;
    - 1/2 szklanki cukru;
    - 8 g cukru waniliowego;
    - 1 łyżka śmietany;
    - szczypta soli.


    Nadzienie

    - 6-7 jabłek;
    - sok z połowy cytryny;
    - 1 łyżka cynamonu.

    Beza

    - 4 białka;
    - szczypta soli;
    - 2/3 szklanki cukru;
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

    Dodatkowo

    - 1 łyżka kaszki manny.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta (masło pokrój wcześniej w kostkę) połącz i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm. Ciastem wylep tylko spód blaszki i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż będzie jasnozłote.

    Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, odlej nadmiar soku (ja nie odlałam, ale nam nie przeszkadza, kiedy ciasto się z nim zmiesza). Dodaj cynamon, sok z cytryny i wymieszaj.

    Upieczone ciasto posyp kaszką manną i wyłóż na nie przygotowane wcześniej jabłka.

    Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj partiami cukier. Gotową pianę wyłóż na jabłka.

    Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ważne, aby spód ciasta był upieczony.

Porady

Jeśli twoje jabłka będą słodkie, to proponuję dodać mniej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować