Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
2.W misce na sucho wymieszać mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia.
Dno tortownicy 23 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Na dnie tortownicy wysypać 1 szklankę suchej mieszanki i wyrównać na to wyłożyć warstwę jabłek i delikatnie posypać je cynamonem teraz wysypać kolejną szklankę suchych składników, jabłka posypane cynamonem i ostatnia sucha warstwa.
3.Masło najlepiej zamrożone zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nimi wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180st i piec szarlotkę 60 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Szarlotka jest przepyszna na ciepło jak i na zimno.
Komentarze