Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

Ten pyszny klasyk znają chyba wszyscy, a jak nie znają to najwyższa pora to nadrobić.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka maki pszennej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag masła
    cynamon
    1,5 kg jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12ae610 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  • image-0eoosdl 2. W misce na sucho wymieszać mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia.
    Dno tortownicy 23 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Na dnie tortownicy wysypać 1 szklankę suchej mieszanki i wyrównać na to wyłożyć warstwę jabłek i delikatnie posypać je cynamonem teraz wysypać kolejną szklankę suchych składników, jabłka posypane cynamonem i ostatnia sucha warstwa.
  • image-1tcc406 3. Masło najlepiej zamrożone zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nimi wierzch ciasta.
    Piekarnik nagrzać do 180st i piec szarlotkę 60 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    Szarlotka jest przepyszna na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować