Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Gości ona na naszym stole co tydzień. Można podać ją np.: z lodami waniliowymi

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki kaszy manny
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    2 kg kwaśnych jabłek (np.: szara reneta)
    ½ łyżeczki cynamonu
    Kilka łyżek cukru
    20 dag zimnego masła (najlepiej schłodzonego kilka godzin w zamrażalniku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,  przesiać do miski. Dodać kasze i cukier, wymieszać.
    Jabłka umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem.
    Okrągłą formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać 1/3 mieszanki  na ciasto, zetrzeć na nią równomiernie 1/3 masła. Wyłożyć połowę masy jabłkowej. Przysypać kolejną częścią mieszanki (zostawiając jeszcze 1/3 na wierzch), na mieszankę zetrzeć równomiernie 1/3 masła, wyłożyć pozostałe jabłka. Wysypać ostatnią część mieszanki, na nią równomiernie zetrzeć pozostałe masło.
    Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować