Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski. Dodać kasze i cukier, wymieszać.
Jabłka umyć i obrać, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Okrągłą formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać 1/3 mieszanki na ciasto, zetrzeć na nią równomiernie 1/3 masła. Wyłożyć połowę masy jabłkowej. Przysypać kolejną częścią mieszanki (zostawiając jeszcze 1/3 na wierzch), na mieszankę zetrzeć równomiernie 1/3 masła, wyłożyć pozostałe jabłka. Wysypać ostatnią część mieszanki, na nią równomiernie zetrzeć pozostałe masło.
Piec około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Komentarze