Prosto i szybko, bez miksera i zagniatania ciasta. Jedno z moich ulubionych ciast.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1/2 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg)
    180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.
  • 3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
  • 4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.

Porady

Jabłecznik dobrze smakuje na ciepło, z gałką lodów. Przed podaniem można podgrzać go w kuchence mikrofalowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować