Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier, mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia wymieszać starannie łyżką. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z cynamonem. Mieszankę sypkich składników podzielić na trzy części ( ja rozsypuję do trzech szklanek), pierwszą część rozłożyć równomiernie na spodzie tortownicy lub mniejszej blaszki prostokątnej, na to wyłożyć połowę starych jabłek, przysypać drugą częścią sypkiej mieszanki, reszta jabłek i pozostała, ostatnia część sypkich składników na wierzch. Pamiętajcie aby każdą warstwę rozkładać równomiernie na jabłkach. Na wierzch tak przygotowanego ciasta ścieramy również na tarce jarzy nowej kostkę margaryny, rozprowadzamy te wiórki po całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego do 170'C piekarnika na ok 40-45 min.
Komentarze