25 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
10 dag margaryny
jajko
małe żółtko
4,5 łyżki cukru
łyżeczka pr. do piecz.
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
łyżeczka śmietany 12-proc.
75 dag jabłek
łyżeczka cynamonu
Szarlotka pełnoziarnista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem przesiewamy. Siekamy z margaryną, 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, żółtko i śmietanę. Wyrabiamy.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy.
3.Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i przekładamy do wyłożonej pergaminem blachy
(ok. 20x20 cm). Kładziemy jabłka. Posypujemy cynamonem i resztą cukru. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C.
Komentarze