Pita pełnoziarnista

4.5 (149 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kieszonki z pełnoziarnistej mąki. Najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mąka pszenna pełnoziarnista: 250 gramów
    - mąka pszenna pełnoziarnista 3 zboża: 250 gramów
    - orkisz: 2 łyżki
    - sól: 2 łyżeczki
    - świeże drożdże lub z połowy ilości suchych: 30 gramów
    - ciepła woda: 280 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pita pełnoziarnista - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
  • 2. Mąki, ziarno, sól, oliwę umieścić w misie robota kuchennego. Wlać rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto (5-8 minut).
    Wyjąć ciasto z miski, owinąć ręcznikiem kuchenny, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości.
  • Pełnoziarnista pita 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 10 równych części i przykryć śiereczką na około 10 minut.
    Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 5mm i średnicę około 15 cm. Przykryć ściereczką i zostawić pod przykryciem do napuszenia na około 30 minut.
    Piec przez około 4-6 minut w temperaturze 230 stopni.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Mąka pszenna Orkisz Pita

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować