Pełnoziarnista krucha szarlotka

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Dzięki tej mące ciasto obfituje w witaminy i minerały. Jeśli chcecie możecie zmniejszyć ilość cukru.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    450 g mąki pełnoziarnistej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    250 g margaryny
    20 g smalcu
    szczypta soli
    4-5 łyżek drobnego cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka domowego ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cynamonu
    ½ szklanki cukru (lub mniej jeśli jabłka są słodkie)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
    1 opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Kruche ciasto Desery

Pełnoziarnista krucha szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia lub przesiewamy przez sitko na stolnicę. Następnie dodajemy margarynę i smalec, przez chwilę siekamy przy użyciu noża, a następnie dodajemy pozostałe składniki. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, pozostałą część do zamrażarki na minimum 1 godzinę.
  • 2. Ciasto z lodówki wyjmujemy i wykładamy je do blaszki (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy równo małym wałeczkiem. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  • 3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy jak najwięcej soku z jabłek (sok wypijamy lub robimy z niego kisiel :)). Jabłka przekładamy do dużego rondela, dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Jabłka smażymy około 20 minut na wolnym ogniu. Gdy nadmiar wody odparuje dodajemy dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Na podpieczony spód równo kładziemy masę jabłkową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażarki. Szarlotkę pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180 st. C przez około 50-60 minut.

Porady

Szarlotkę podajemy z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub łyżką gęstego jogurtu naturalnego w wersji fit.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować