Pełnoziarnista tarta z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy. Ugniatamy aż do uzyskania zbitej kulki. Wałkujemy ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy, a następnie przekładamy do posmarowanej masłem formy (u mnie średnica 25 cm). Nakłuwamy spód ciasta widelcem, a następnie wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 15 min.
2.W czasie kiedy spód tarty się piecze, przygotowujemy farsz. Indyka kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy pieprzem chili cayenne, oregano oraz solą. Fetę kroimy na kostkę, cebulę w listki, pomidorki na cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 jajka, jogurt naturalny.
3.Gdy ciasto będzie już upieczone, możemy na nie przełożyć farsz oraz polać je masą z sera i jogurtu. Lekko solimy. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 175
stopni.
Komentarze