Pełnoziarnista tarta z indykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Szybka i zdrowa potrawa na pzyjęcia lub kolację :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    20 dkg mąki pełnoziarnistej,
    3 łyżki jogurtu naturalnego,
    3 łyżki oliwy,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    zioła prowansalskie (opcjonalnie)
    1 jajko

    Farsz:

    10 dkg sera żółtego,
    3 pomidorki koktajlowe,
    mała cebula,
    20 dkg piersi z indyka,
    50 dkg sera feta,
    sól, świeżo mielony pieprz,
    pieprz chili cayenne,
    oregano,
    olej,
    1 łyżka jogurtu naturalnego,
    2 jajka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Dania mięsne

Pełnoziarnista tarta z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy. Ugniatamy aż do uzyskania zbitej kulki. Wałkujemy ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy, a następnie przekładamy do posmarowanej masłem formy (u mnie średnica 25 cm). Nakłuwamy spód ciasta widelcem, a następnie wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 15 min.
  • 2. W czasie kiedy spód tarty się piecze, przygotowujemy farsz. Indyka kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy pieprzem chili cayenne, oregano oraz solą. Fetę kroimy na kostkę, cebulę w listki, pomidorki na cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 jajka, jogurt naturalny.
  • 3. Gdy ciasto będzie już upieczone, możemy na nie przełożyć farsz oraz polać je masą z sera i jogurtu. Lekko solimy. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 175
    stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować